YIJING VOLGENS DE WUXING – DOOR HARMEN MESKER

bagua

Data:
1e dag: zondag 23 oktober 2016
2e dag: zaterdag 12  november 2016

Tijd: 11:00 – 17:15

Locatie: Burgemeester de Vlugtlaan 309
1063 BN Amsterdam
(gratis parkeren)

Kosten: 165,-

Inbegrepen: – full-colour werkboek*
full-colour Yijing & Wuxing kaartspel
notitieboekje, pen, vegetarische soep,
koffie en thee

AANMELDEN

§

De Wuxing 五行, beter bekend als de Vijf Elementen, zijn in het Westen al aardig ingeburgerd. Wie zich bezighoudt met Feng Shui, Chinese astrologie of Chinese voedingsleer en geneeskunde zal ze regelmatig tegenkomen. Minder bekend is de toepassing van de Wuxing bij het gebruik van de Yijing, en dat terwijl deze combinatie al meer dan tweeduizend jaar in China wordt toegepast. De Vijf Elementen laten de dynamiek zien die in het hexagram verborgen is; relaties tussen de trigrammen, de lijnen en hexagrammen worden zo zichtbaar en vertellen je welke bewegingen er plaatsvinden in de situatie waarvoor je de Yijing hebt geraadpleegd. Als een hexagram een plaatje is, een afbeelding van een situatie, dan komt door de Vijf Elementen die afbeelding tot leven. Vooral bij relatievraagstukken is de Wuxing een waardevol instrument, maar ook bij algemenere vragen kunnen ze nuttige informatie geven.

In deze tweedaagse workshop leer je hoe de Vijf Elementen in het hexagram te vinden zijn en hoe ze samenwerken. Je maakt gebruik van een kaartspel wat speciaal ontworpen is om de interactie tussen alle elementen in het hexagram zichtbaar te maken. In detail behandelt de workshop het volgende:

– de oorsprong van Wuxing & Yijing
– achtergrond van de Wuxing en hun onderlinge relaties
– de Wuxing bij de hexagrammen, de trigrammen en de lijnen
– …en hoe dit alles het hexagram in beweging brengt
– de betekenis en toepassing van de Jij & Zij-lijnen (shi 世 en ying 應)
– de betekenis en toepassing van de Zes Verhoudingen (liuqin 六親) en de Toegepaste Essentie (yongshen 用神)
– leren door oefenen & uitproberen: doen, doen, doen.

Na afloop van deze tweedaagse workshop heb je geleerd hoe de Vijf Elementen en de andere behandelde systeempjes waardevolle informatie bevatten voor een uitgebreidere duiding van de Yijing, en hoe je deze informatie zinvol kunt toepassen bij het raadplegen. Je hebt er een krachtig instrument bijgekregen om in de antwoorden van de Yijing diepere betekenissen te ontdekken.

AANMELDEN

Locatie Amsterdam:

IMG-20160125-WA0001

Docent: Harmen Mesker (1966) bestudeert reeds 30 jaar de Yijing, het Chinese Boek der Veranderingen. Voor velen is Harmen een vraagbaak voor het vertalen van oude Chinese teksten of het verduidelijken van de oorsprong van Chinese karakters. Hij heeft verschillende boeken over de Yijing geschreven, alsmede artikelen voor tijdschriften als Prana, Bres, Spiegelbeeld en Tijdschrift voor Parapsychologie. (www.yjcn.nl)


*Het werkboek zal ook Engelstalig materiaal bevatten; basiskennis van het Engels is een pre