Er zijn van die ogenblikken in het leven dat alles wat je doet, slaagt. Alsof alle puzzelstukken opeens vloeiend in elkaar passen en je op bijna alle fronten de wind mee hebt. Sterker nog, het lijkt wel alsof het hele universum samenspant om je een handje te helpen. Mocht je dit soort ogenblikken herkennen in je leven, dan herken je wellicht ook de andere kant van de medaille: juist dat het niet loopt, dat iets stremt, remt, jou uit het vloeiende spoor van de flow en je doelstellingen brengt. Als dat voor jou geldt op dit ogenblik, lees dan vooral verder…

Ben jij bezig met forceren?

Want de energie die deze maand actief is vanuit Nine Star Yi gezien, namelijk hexagram 9, is De Temmende Kracht van het Kleine. Deze energie handelt over hoe je je krachten kunt verzamelen en richten wanneer dingen tegenzitten. Het is door kleine stapjes te nemen en rustig maar aanhoudend door te werken dat alles uiteindelijk tot een succes wordt gebracht. Dit is niet altijd gemakkelijk of leuk, want vaak willen we dat de dingen gaan zoals wij ze wensen. En het liefst nu! Maar dan ben je bezig de zaak te forceren. En dat werkt niet in de tijd van De Temmende Kracht van het Kleine. Je zult alleen maar je kracht verstrooien, leert dit hexagram ons.

Hoe dan het best om te gaan met deze tijd? Laten we hiervoor eerst naar de opbouw van het hexagram kijken:

We zien dat het hexagram is opgebouwd uit trigram Hemel, beneden, en trigram Wind, boven. Het beeld laat zien hoe de wind door de hemel waait en hier wolken verzamelt, die steeds dichter worden. Echter, tot regen komt het voorlopig nog niet, vertelt een oud commentaar op dit hexagram. Dat wil zeggen, ontspanning. Want regen symboliseert in de I Tjing namelijk ‘voeding’, ‘rust’ en het oplossen van gespannenheid.

Alles heeft zijn eigen tempo

In deze periode is er dus nog geen sprake van echte rust of ontspanning. Er zijn vooralsnog ongrijpbare factoren aanwezig die je gevoelsmatig kunnen afremmen. En hoewel dit frustrerend kan zijn, belooft het hexagram wel succes. De situatie heeft gewoon wat meer tijd nodig. Het is daarom een ideale maand om voorbereidingen te treffen, om wat je ook maar in je draagt, consequent en stapje voor stapje verder te ontwikkelen zodat je klaar bent als het juiste ogenblik aanbreekt.

Alles heeft zijn eigen tijd, zijn eigen tempo. En in deze maand gaat het daarom om planning, je bezig houden met details. Zo heb je een stevig fundament zodra de obstakels die nu op je pad kunnen verschijnen, zijn verdwenen. Houd je focus, en werk rustig en zonder haast door, zoals het Zen-achtige Oordeel van De Temmende Kracht van het Kleine samenvat:

De Temmende Kracht van het Kleine brengt welslagen.

Dichte wolken, geen regen van ons westelijk gebied.

De essentie van deze tekst is dat kleine zaken een groot effect kunnen hebben, zoals wind er voor kan zorgen dat er geen regen valt waar jij staat, ook al wijst alles er op dat de druppels vroeg of laat gaan vallen. Zo kunnen kleine stappen op lange termijn meer bereiken dan één grote radicale actie. Wie handelt volgens de Temmende Kracht van het Kleine weet dat er voor alles een juiste tijd is. Want regen valt niet wanneer jij het wilt. Maar als je doelgericht en met geduld en beleid je energie inzet zal een vruchtbaar resultaat gegarandeerd bereikt worden.

Twijfel niet langer

Tot slot willen we je graag alvast de eerste lijn, de energie van de eerste dagen van april meegeven – 5-10 april 2018. Het is een prachtig en belangrijk startpunt van de maand, want de lijntekst zegt namelijk:

Terugkeer tot de weg. Hoe zou dat te laken zijn? Heil!

In de Chinese tekst van de I Tjing staat het karakter zi 自, wat refereert aan ‘jezelf’, ‘dat wat van jou is.’ De weg waar het hier dan ook over gaat is jouw eigen weg. Als je van je eigen pad af bent, wat is er dan mooier dan dat je deze weer terugvindt en er naar terugkeert? Deze lijn staat in het trigram Hemel, wat onder andere gaat over het stellen van doelen en het kiezen van een richting. Er is maar één goede richting, en dat is de richting waar jouw pad heen gaat. Twijfel niet langer.

Wil jij weten wat jouw persoonlijke levensblauwdruk is? Lees meer

1 juni 2018: 1 daagse workshop: Wat is jouw Karma? De Kracht van Taoïstische Astrologie. Lees meer…